Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

«Σάλπισμα αντεπίθεσης» από τους «τοπικούς άρχοντες» – «Δημοψήφισμα τώρα για το Σκοπιανό» – Κινητοποιήσεις μέχρι τέλους για την ανατροπή της «συμφωνίας των Πρεσπών»





Σάλπισμα αντεπίθεσης από τους τοπικούς άρχοντες κατά της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών είχαμε απόψε. 

Δημοψήφισμα τώρα, ο λόγος στους Έλληνες είναι το κεντρικό σύνθημα της Αυτοδιοίκησης της Μακεδονίας και όχι μόνο, όπως αυτό προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και των δημοτικών συμβουλίων της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία των προέδρων ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, των επικεφαλής της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και των φορέων, Επιμελητηρίων, Ιερών Μητροπόλεων και Πανεπιστημίων της περιοχής. 



Οπως γίνεται αντιληπτό, οδεύουμε πλέον σε μετωπική σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με την σκυτάλη να παίρνουν πλέον οι «τοπικοί άρχοντες» της Μακεδονίας και Θράκης! Κινητοποιήσεις μέχρι τέλους και θα δούμε αν θα αντέξει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ… 

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Hotel Palace, την ίδια αίθουσα όπου πραγματοποίησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, οι αυτοδιοικητικοί ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, που μαζί με τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρο Κυρίζογλου. 

Σημαντική η παρουσία της Εκκλησίας με πολλούς μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων ο «οικοδεσπότης» Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, αλλά και ο παναγιότατος Θεσσαλονίκης, Άνθιμος. 

Στην πρώτη σειρά κάθισαν, εκτός των κ.κ. Τζιτζικώστα και Κυρίζογλου, ο Κ. Αγοραστός, ο Γ. Πατούλης, ο Χ. Μέτιος, ο Θ. Καρυπίδης και οι πρόεδροι των δύο ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπως και ο πρύτανης του ΑΠΘ και πολλοί δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες. 

«Δεν θα σταματήσουμε στιγμή να αναδεικνύουμε την ιστορικότητα, τη μοναδικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα. 

Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο να παραδώσουμε στα Σκόπια, ‘μακεδονική’ ταυτότητα, εθνικότητα, γλώσσα, και όνομα. 

Δεν θα αφήσουμε οι Πρέσπες να γίνουν το Βατερλώ της χώρας, Βατερλώ θα γίνουν για εκείνους που υπέγραψαν τη ‘συμφωνία’. 



Και τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. 

Δεν χωρούν πλέον ούτε μισόλογα ούτε ‘ναι μεν αλλά’ από κανέναν. Τα μείζονα εθνικά ζητήματα δεν σηκώνουν μεταγενέστερα mea culpa, δεν σηκώνουν μεταγενέστερες δικαιολογίες για άγνοια και αυταπάτες. 

Τώρα κρίνεται το μέλλον αυτού του τόπου. Τώρα είναι η ώρα της εθνικής ευθύνης για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά. Τώρα είναι η ώρα όμως και της δημοκρατικής ευθύνης. Γιατί, επιλεκτικές δημοκρατικές ευαισθησίες δεν υπάρχουν. 

Καλούμε όλα τα κόμματα να μην επικυρώσουν τη συμφωνία στη Βουλή. Καλούμε όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, να μην απέχουν από την ψηφοφορία και να ψηφίσουν όχι στη ‘συμφωνία’. 

Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει επιτέλους το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να εκφράσει δημοκρατικά τη γνώμη του για τη ‘συμφωνία’ με δημοψήφισμα. Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. 



Δημοψήφισμα τώρα! Ο λόγος στους Έλληνες!», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας στην τοποθέτησή του. «Η απόσταση μεταξύ ελληνικής κοινωνίας και κυβέρνησης έχει λάβει πλέον, πρωτοφανείς διαστάσεις. 

Όχι γιατί υπάρχει κάποιο υπόγειο, οργανωμένο σχέδιο, αλλά γιατί το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού, βλέπει αυτό που η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχθεί, ότι η ‘συμφωνία των Πρεσπών’ συνιστά ήττα και όχι λύση, ότι ανοίγει πληγές που θα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον», τόνισε ο περιφερειάρχης. 

«Ναι σε μία συμφωνία όχι όμως στην οποιαδήποτε συμφωνία, και βέβαια, ένα αδιαπραγμάτευτο ΟΧΙ σ’ αυτή τη ‘συμφωνία’, που είναι απαράδεκτη, προκλητική και επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. 

Και το ίδιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι όλα αυτά, δεν τα υπέγραψε μια ισχυρή κοινοβουλευτικά κυβέρνηση, τα υπέγραψε το ένα από τα δύο κόμματα μιας αναιμικής και κοινωνικά μειοψηφικής κυβέρνησης. Και μάλιστα τα υπέγραψε ο στενός πυρήνας, η ελίτ του κόμματος:  



Ο ιδεοληπτικός και εμμονικός ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ των 100 στελεχών που ήθελαν σκέτο ‘Μακεδονία’ στην ονομασία, εδώ και χρόνια. Το κόμμα των στελεχών που επισκέπτονταν τα Σκόπια και διαδήλωναν μαζί με το κόμμα του υπερεθνικιστή Γκρουέφσκι κατά της Ελλάδας. 

Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύει σήμερα μια ολόκληρη χώρα και έναν ολόκληρο λαό σε μια τραγική και επικίνδυνη συμφωνία», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας. 

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για το σημείο που έφτασε τη χώρα και παρόλα αυτά «έχουν και το θράσος τώρα να υψώνουν τόσο ωμά και να κουνούν το δάχτυλό τους, στους Έλληνες πολίτες που δεν συμφωνούν». «Εξωτερική πολιτική, αλαζονική στο εσωτερικό της χώρας και φοβική στο εξωτερικό δεν είναι εξωτερική πολιτική, είναι ο ορισμός της τζάμπα μαγκιάς. 

Είναι άλλο πράγμα να προσπαθείς να πείσεις με επιχειρήματα, και είναι τελείως διαφορετικό να κουνάς το δάχτυλο, σε εκατομμύρια ανθρώπους γι’ αυτά που πιστεύουν, για το γεγονός ότι έχουν διαφορετική άποψη. 

Επιτέλους, ποιούς λοιδορεί, ποιούς προσπαθεί να απαξιώσει η κυβέρνηση; Τους ανθρώπους που αισθάνονται πατριώτες; Δεν είναι ‘πατριδοκάπηλοι’ όλοι αυτοί οι άνθρωποι. 

Δεν είναι φασίστες και ρατσιστές. 



Είναι άνθρωποι που αγαπούν την πατρίδα τους, χωρίς να μισούν τους άλλους. Είναι άνθρωποι που έχασαν συγγενείς, γονείς, παππούδες, στους αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, στους αγώνες για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Είναι οι άνθρωποι που σηκώνουν την Ελλάδα στους ώμους τους. 

Που δουλεύουν σκληρότερα από ποτέ, χωρίς όλα αυτά τα χρόνια να μπορούν να κάνουν όνειρα. Άνθρωποι που υπέμειναν καρτερικά όλα τα βάρη που έπεσαν στις πλάτες τους, όμως δεν αντέχουν και δεν δέχονται να στερηθούν την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά τους. 

Είναι άνθρωποι που δεν αποδέχονται τον σφετερισμό της ταυτότητας, της γλώσσας, του ονόματος και της Ιστορίας της Μακεδονίας μας. 

Να μην αναρωτιέται λοιπόν, ο κ. Κοτζιάς, πού πήγαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, να κάνει λίγο υπομονή και θα τους βρει μπροστά του στις κάλπες, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας. 

Την κάθετη και απόλυτη αντίθεσή του προς τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, συνιστά πολύ σοβαρή εθνική υποχώρηση, διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τη χώρα μας και το λαό μας, διατύπωσε ο κ. Κυρίζογλου. Κυρίζογλου: Στον αέρα η συμφωνία Ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε επίσης δημοψήφισμα και υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η οποία ορίζει ότι η FYROM θα κληθεί να διεξαγάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη Συμμαχία μετά την επίλυση του ονοματολογικού της. προηγούμενη επίλυση. 



«Η θέση μας αυτή, χωρίς να ασκηθεί τελικά βέτο, έγινε ομόφωνη νατοϊκή απόφαση. Αυτή μάλιστα «ομόφωνη απόφαση» κατά λέξη επαναλήφθηκε στις επόμενες πέντε Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ μέχρι και το 2016. 

Αυτή είναι η αλήθεια και δεν επιτρέπεται σε κανένα να την παραχαράσσει. Το 1977 μάλιστα, δεν υπήρξε καμία δήθεν αναγνώριση ‘Μακεδονικής’ γλώσσας αλλά μία συνήθης συνδιάσκεψη του ΟΗΕ γλωσσολογικού-τυπολογικού χαρακτήρα. Καμία Ελληνική Κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει ούτε ‘μακεδονική’ εθνότητα ούτε ‘μακεδονική’ γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας. 

Τα ακραία στοιχεία της γειτονικής χώρας τώρα και στο μέλλον έχουν, με την υπογραφή μας, όνομα, εθνότητα, γλώσσα (Μακεδονία, Μακεδόνας, Μακεδονική), που παρά τις διευκρινίσεις, συνιστούν τη βάση του αλυτρωτισμού τους, ο οποίος αντί να υποχωρήσει θα ενισχυθεί» υπογράμμισε. 

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ υποστήριξε ακόμη ότι «απεμπολήσαμε ως χώρα την ιστορική επιχειρηματολογία και την ιστορική αλήθεια. Με τη συμφωνία αυτή δώσαμε όνομα, εθνότητα, γλώσσα χωρίς να διασφαλίσουμε τα αποτελέσματά της. Η συμφωνία αυτή είναι ουσιαστικά στον αέρα». 




Ο κ. Κυρίζογλου έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως οι Έλληνες πολίτες, αισθάνονται προσβεβλημένοι και ταπεινωμένοι και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν αυτή τη συμφωνία για λόγους ιστορικής αλήθειας και ελληνικής συνείδησης. 

 «Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να πνίξει τη φωνή που αντηχεί μέσα μας, τη φωνή της συνείδησής μας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε να παραχωρηθεί τίποτε από όσα με αγώνες και θυσίες κλήρου και λαού (Μητροπολίτες, Ιερείς, Μακεδονομάχοι, ο Στρατός μας, ο λαός της Μακεδονίας), με το αίμα ηρώων και μαρτύρων, αποκτήθηκε και διαφυλάχθηκε». 

Δεν παρέλειψε μάλιστα να απορρίψει τους χαρακτηρισμούς της Κυβέρνησης (ακραίοι, εθνικιστές κλπ.) για όσους έχουν διαφορετική άποψη από τη δική της, κατηγορώντας την ότι έχει υιοθετήσει νοοτροπία καθεστωτική και αντιδημοκρατική. Αγοραστός: Μεγάλα μειονεκτήματα στη συμφωνία Υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκαν τόσο ο κ. Αγοραστός, όσο και ο κ. Πατούλης, προτάσσοντας μάλιστα ως κεντρικό επιχείρημα τον απαράδεκτο χαρακτήρα που έχει η εκχώρηση όπως είπαν «μακεδονικής» ταυτότητας, γλώσσας και εθνικότητας στη γειτονική χώρα. 



 «Η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων είναι ένα δυσλειτουργικό κείμενο, με μεγάλα μειονεκτήματα, σημαντικές ασάφειες και αξιοσημείωτα κενά. Κατά την άποψή μου, η κυβέρνηση διένυσε πολύ μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής απ’ αυτή που αναλογούσε στην Ελλάδα για να επιτευχθεί η συμφωνία, και μάλιστα τη διένυσε σε εθνικά επικίνδυνο δρόμο καθώς εκχώρησε τη γλώσσα και την εθνότητα», είπε ο κ. Αγοραστός. 

Ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε «απολύτως κατανοητή και σεβαστή την αντίδραση της κοινωνίας και τη συναισθηματική φόρτιση που προέρχεται από την ενστικτώδη συνειδητοποίηση ότι διακυβεύονται στοιχεία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού έθνους αλλά και αυτή η ταυτότητα του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των Μακεδόνων. 

Άλλωστε, σπάνια η ελληνική πολιτική ιστορία έχει να επιδείξει τέτοιας έκτασης, έντασης και διάρκειας λαϊκές κινητοποιήσεις που ευαισθητοποιούν το σύνολο του ελληνικού λαού», σημείωσε, καθιστώντας, όμως, σαφές ότι «δεν είναι αποδεκτοί σε μια γνήσια δημοκρατική, ανοιχτή κοινωνία οι προπηλακισμοί, οι αποδοκιμασίες και χαρακτηρισμοί όπως «προδότες». 



Ο κ. Αγοραστός παρέθεσε απόψεις των αείμνηστων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου για τη Μακεδονία και ολοκλήρωσε την ομιλία του παραθέτοντας ένα γνωστό αξίωμα για την ιστορία: 

«Η ιστορία δεν λέει ποτέ «αντίο» αλλά «θα σε δω αργότερα». Ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό, όλοι μας», είπε με νόημα. Ένταση με Καλφακάκου Ένταση επικράτησε για λίγο όταν υπήρξε ένας φραστικός διαπληκτισμός με τη Ρία Καλφακάκου, η οποία ζήτησε από τον κ. Κυρίζογλου ενώ μιλούσε στο βήμα να καταδικάσει την επίθεση που δέχτηκε προ μηνός ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με αποτέλεσμα όμως παριστάμενοι να ζητούν την απομάκρυνσή της από την αίθουσα. 

Τα πνεύματα γρήγορα ηρέμησαν… ενώ από τους πρώτους που προσήλθαν στη σημερινή συνεδρίαση ήταν δυο ΣΥΡΙΖΑίοι, ο Απόστολος Αντωνούδης και ο Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας στη συμφωνία των Πρεσπών. 


Σχέδιο ψηφίσματος Το σχέδιο ψηφίσματος που διανεμήθηκε και αναμένεται να εγκριθεί είναι πέντε σημείων: 

1.Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τη «συμφωνία των Πρεσπών». 

2.Καλούμε πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν ποτέ αυτή την εθνικά επιζήμια «συμφωνία» και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων. 

3.Καλούμε, εκτός από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών» όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. 

4.Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και των επικεφαλής όλων των διεθνών οργανισμών για το ζήτημα των Σκοπίων. 

5.Ζητούμε από την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη «συμφωνία των Πρεσπών», ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας το νόμιμο δικαίωμά τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν αυτή τη «συμφωνία», που αφορά μείζον εθνικό θέμα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου