Ο Σωτήρης Θεοχάρης είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός ,μόνιμος κάτοικος Ιμβρου πλέον.¨ «Είμαι από τους ονειροπαρμένους .Όταν ήρθα στην Ιμβρο το 1989 όλα ήταν χαλάσματα. Ήμουν ο πρώτος που έφτιαξα το πατρικό μου σπίτι και πλέον μένω εδώ. Ναι έπαθε ζημιές και το δικό μου σπίτι. Τρεις ημέρες μετά το σεισμό ήρθε ένας εκπρόσωπος από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.
Με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς ουσιαστική βοήθεια ήρθαν και οι σύλλογοι Ιμβρίων. Η εκκλησία εδώ στην Ιμβρο έχει 2-3 νέους ιερείς αλλά δεν ξέρω γιατί δεν έτρεξαν» λέει με παράπονο σρο ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ο κ.Θεοχάρης. « Αντίθετα», συμπληρώνει «ήρθαν τούρκοι μηχανικοί, δήμαρχοι ,νομάρχες διασώστες , ακόμα και ο αρχηγός της στρατιάς στην Καλλίπολη». Πίκρα ξεχειλίζει και ο λόγος του 75χρονου Φίλιππου Μαλαθούνη. «Εφυγα από την Τουρκία το 1962, πήγα στην Αθήνα , δούλεψα και το 2007 ήρθα στην Ίμβρο και έφτιαξα το πατρικό μου σπίτι για να αφήσουμε εδώ τα κόκκαλά μας» λέει με θλίψη ο κ.Μαλαθούνης.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι ελληνικές αρχές μας εγκατέλειψαν μετά το σεισμό. Το δικό μου σπίτι έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Δεν υπάρχει σπίτι στα Αγρίδια χωρίς πληγές. Υπήρχαν ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν να μπουν στα σπίτια τους να μαγειρέψουn. Κι όμως η συλλογική εκπροσώπηση της Ελλάδας δεν υπάρχει όπως και η βοήθεια από την εκκλησία, από το Πατριαρχείο» τόνισε ο κ.Μαλαθούνης. «Το πρόβλημα είναι ότι ο οικισμός είναι είναι χαρακτηρισμένος και δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι να κάνουμε κάποια παρέμβαση, γιατί θα έχουμε ποινικές ευθύνες» σημείωσε ο 75χρονος.
«Είχα την ελπίδα ότι θα διασώσουμε τα σπίτια και ότι θα γίνουν αυτές οι κινήσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα να έρθουν στην Ίμβρο νέα παιδιά. Αλλά πλέον φοβάμαι ότι η Ίμβρος είναι χαμένη υπόθεση» κατέληξε ο κ. Μαλαθούνης.
www.rthess.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου