Με την πολύ σημαντική ανακοίνωση από πλευράς Αρμενίων ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Ποντιακού Ελληνισμού στις Βρυξέλλες. Οι Πόντιοι δυναμώνουν την προσπάθεια τους για διεθνοποίηση του ζητήματος αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τους Τούρκους.
Πλήθος βουλευτών και ευρωβουλευτών βρέθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσαν στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στο πλευρό των Ποντίων οι Αρμένιοι
Η Αρμενική επιτροπή της Ευρώπης εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εξετάζοντας το αίτημα των Ποντίων για διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας αποφάσισε ότι όσα έγιναν πριν από 95 χρόνια «Ορίζεται ως γενοκτονία»
«Καλούμε το κοινοβούλιο της Αρμενίας αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να αναγνωρίσουν την 19η Μαίου ως Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού (Πόντιοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι)» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των Αρμενίων καλώντας και την Τουρκία να αναγνωρίσει την ιστορική αλήθεια.
«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό» τόνισε στο ΡΘ ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕΠΣ Στέφανος Τανιμανίδης.
Τα μηνύματα των πολιτικών
«Αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός» χαρακτήρισε τη Γενοκτονία ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου ο οποίος βρέθηκε στην ημερίδα των Ποντίων. Έκανε λόγο για «στυγερή και μαζική δολοφονία» σχολιάζοντας πως «ο Πόντος ήταν και είναι μια ιστορία που δεν σβήνεται».
«Το δικό μου χρέος είναι να τιμήσω και να προβάλω τους αγώνες των Ελλήνων» είπε από τη μεριά του ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης κάνοντας παράλληλα αναφορά στο ψήφισμα για την Αγ. Σοφία Τραπεζούντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το πώς επήλθε η υπερψήφιση της τροπολογίας που ζητά η Ευρώπη από την Τουρκία να ξανακάνει την Αγ. Σοφία Τραπεζούντος από τζαμί, μουσείο.
Για εξαιρετικές κινήσεις έκανε λόγο η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου. «Οι λαοί να ζουν μαζί και να συνεργάζονται και να λειτουργούν βάσει των κανόνων των δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Έτσι αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» πρόσθεσε.
«Δεν μπορείς να χτίσεις στο μέλλον αν δεν γνωρίζεις το παρελθόν. Παράδειγμα γενναιότητας και θάρρους οι Πόντιοι» τόνισε από τη μεριά της η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά
«Ειρηνικός κόσμος ο ποντιακός ελληνισμός . Απέδειξε ότι μπορεί να συμβιώσει παντού 100 χρόνια συνεχής προσφυγιάς. Δεν τη διεκδικούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας ως εκδίκηση» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής τονίζοντας ότι με την αναγνώριση της γενοκτονίας Να στεριώσουμε το δέντρο της ελληνοτουρκικής φιλίας με αυτή την απόφαση.
Έδωσαν το στίγμα οι ομιλίες
Ο ελληνικής και ποντιακής καταγωγής υπουργός Τουρισμού του Βελγίου Χρήστος Δουλγερίδης υποστήριξε ότι τόσα χρόνια «δούλεψα πάρα πολύ στο θέμα της Μνήμης. Δεν είναι μόνο να θυμόμαστε ποιοι ήταν καλοί ή κακοί. Θύματα ή ένοχοι. Αλλά να ξέρουμε σε κάθε κατάσταση τι έγινε και πως καταλήξαμε σε αυτό».
«Με την αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν θέλουμε να χάσει η
Τουρκία. Θέλουμε να κερδίσουμε οι Δημοκράτες» σημείωσε.
«Μοναδικό μνημείο της Ανατολής» χαρακτήρισε την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας ο συγγραφέας Στάθης Ταξίδης. Αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα για να ξαναγίνει μουσείο ο ναός έκανε λόγο για «δύναμη προσέγγισης των λαών της εγγύς Ανατολής» και για «Ενδείξεις πολιτισμικής αφύπνισης».
Για τα 156 κειμήλια της Παναγίας Σουμελά μίλησε ο δικηγόρος και γραμματέας του ιδρύματος Παναγία Σουμελά Μπάμπης Αποστολίδης. Έκανε λόγο για «υπέροχα έργα είτε αρχιτεκτονικά είτε αργυροχρυσοχοίας» που είχε η Παναγία Σουμελά. «Πολλά κειμήλια κατεστράφησαν ή συλήθηκαν. 3 αντικείμενα μόνο (η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, ο Σταυρός των αυτοκρατόρων και το Ευαγγέλιο) μετά από συμφωνία των Ελ. Βενιζέλου και Ινονού έχουν επιστραφεί και υπάρχουν στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο» ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.
«Πρόσφατα ένα μέρος από αυτά τα κειμήλια μαζί με εκκλησιαστικά είδη και έγγραφα ευρέθησαν στα υπόγεια της Αγ. Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Τα φωτογραφήσαμε και με Τούρκους αρχαιολόγους συντηρήθηκαν και φυλάσσονται σε δωμάτιο στην Αγ. Σοφία. Δεν ζητάμε να έρθουν στην Ελλάδα, θέλουμε να πάνε στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα» σημείωσε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «ατόφιο ελληνικό βυζαντινό πολιτισμό, μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
«Έχουμε εργαστεί για την αναγνώριση της γενοκτονίας» ανέφερε από τη μεριά του ο Κίρο Μαλογιάν από το ARF.
Πυρίχιος στο Ευρωκοινοβούλιο
Το κλείσιμο της ημερίδας είχε λύρα και χορό από την καλλιτεχνική ομάδα Καλαμαριάς και τον Σύλλογο Πυριχίου Μαυρίδης.
Για πάνω από μισή ώρα το Ευρωκοινοβούλιο δονόταν στους ποντιακούς ρυθμούς της λύρας με τους χορευτές να δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ.
www.rthess.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου